Труден шах

Играта ще е елементарна за професионалисти, но за аматьори е сравнително трудна. Общо взето това е класически шах без никакви екстри.

Информация

ВНИМАНИЕ: В началото на играта има 15 секунди реклама. Изчакайте да приключи рекламата и натиснете бутона Play Game в долния десен ъгъл

Играта се играе изцяло с мишката. Изчакайте да сте на ход и местете желаната фигура като кликнете първо върху нея, а след това върху позицията на която искате да се премести.

Подробности за играта

Играта на шахмат (или на кратко шах) е една от най-старите и най-популярните игри в света. В нея не се разчита на шанса, а на логиката и здравият разум на играчите.

Шахматът се играе от двама играчи на специална шахматна дъска от 64 квадратчета. Цветовете на квадратчетата се редуват между бяло и черно, като правилата изискват долният десен ъгъл (спрямо играча) да е оцветен в бяло.

Всеки играч разполага с 1 цар, 1 царица, 2 офицера, 2 топа, 2 коня и 8 пешки. Този набор от фигури е наличен в бял и черен цвят, а играчите избират с кой цвят да играят. Белите фигури започват първи играта.

Движение на фигурите

Царят може да бъде преместван до всяко свободно квадратче, което е съседно на неговата позиция. Той може да пленява всяка противникова фигура, стига да не е предпазвана от друга.

Царицата се премества и пленява фигури по хоризонталата, вертикалата и диагоналите спрямо текущата й позиция. Тя може да изминава неограничено разстояние, стига всички квадратчета по пътя й да са свободни.

Офицерът се движи и пленява фигури диагонално, като се движи във всяка посока и на произволно разстояние, но само ако квадратчетата по пътя му не са заети от други фигури.

Конят се движи две квадратчета в една посока и 1 квадратче, перпендикулярно на първоначалната му посока (пътят му образува буквата Г). За конят е важно крайната му позиция да не е заета или да може да плени фигура в нея, като няма значение дали квадратчетата по пътя му са вече окупирани.

Топът се движи хоризонтално и вертикално спрямо текущата му позиция, като може да изминава произволно разстояние по свободни от други фигури квадратчета. Движението на топа може да става в произволна посока, стига да се спазва правилото от по-горе.

Пешките се движат единствено напред и то с едно квадратче. Това правило има 2 изключения: при първото движение на пешката тя може да се предвижи с 2 квадратчета напред (стига да са свободни); когато се пленява фигура с пешката тя трябва да се предвижва с 1 квадратче по диагонала. Пешките не могат да пленяват фигури докато се движат напред, а само когато се движат по диагонала (движението е пак напред, но диагонално). Когато пешката достигне последният ред може да бъде замемена за царица, офицер, топ или кон, като няма значение дали вече съществува такава фигура на игралната дъска (така може да се получат 2 или повече царици).

Рокада

Всеки играч има правото да направи рокада един единствен път по време на играта. Рокадата е преместването на царя с две квадратчета на ляво или надясно към топовете и прехвърлянето на топа на първоначалното място на царя. Рокадата се прави при следните ограничения:
  • Царят не трябва да е в шах
  • Царят не трябва да преминава над противникова фигура, а също така не трябва да се доближава непосредствено до противникова фигура в края на рокадата
  • Царят и топа не трябва да са местени нито веднъж преди рокадата
  • Всички квадратчета между двете фигури трябва да са свободни

Цел на играта

Царят е в шах когато е в обсега на противникова фигура (дори и пешка). Царят не може да бъде завладян, но когато се създаде ситуация за завладяването му това е шах. При игра с реални противници трябва да кажете ясно "Шах" когато атакувате противниковият цар. Ако вашият цар е в състояние на шах трябва да направите едно от следните:
  • Да преместите царя в съсено квадратче, където вече да не е в шах
  • Да завладеете фигурата, която е поставила царят ви в шах
  • Да поставите ваша фигура между атакуващата и вашият цар (това е неприложимо ако сте поставени в шах от противников кон)

Ако не можете да приложите нито едно от горните действия то тогава шаха става шахмат и играта приключва.
  • Игри_на_маса
  • Логически
Дата на добавяне: 2012-03-21 03:28:13 EET
Играна (пъти): 86592