Моите екскурзии в Европа: Разходка до Лондон с WizzAir

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 9936
  • 0 коментара
  • Печат

London_09-10-2010_0642

Въведение

За едни Лондон е мечтаният град за живеене, за други е финансовата столица на Европа, за трети е сив и скучен... а аз просто исках да го посетя за да видя дали наистина е толкова мъглив и дъждовен. Естествено първата реакция е да погледна предложенията на туристическите агенции, но те ми се сториха неприемливо скъпи и неподходящи - аз искам да разгледам града по възможно най-приятният за мен начин и без да пропускам нищо важно, но не обичам да се размотавам повече отколкото е необходимо. Оказа се, че организирането на самостоятелна екскурзия е изключително лесно и за това реших да не се примирявам с условията на тур операторите - абсолютно цялата необходима информация за влакове, самолети, хотели и тн може да се намери в интернет след едно прилично търсене. По-долу са описани всички неща, които са ми липсвали като информация при организирането на една 4 дневна разходка до този чудесен град. Интересен е факта, че крайната цена на моето пътуване се получи много по-ниска от най-евтиното предложение на туристическите фирми.

Организация и пътуване

Най-евтиният начин да се стигне до Лондон е чрез ниско тарифна авиокомпания. Аз съм абониран за промоциите на WizzAir и съм достатъчно търпелив за да чакам с месеци за да получа възможно най-ниската цена. До сега не съм оставал разочарован от тази авиокомпания и винаги проверявам първо нейният сайт при подобни пътувания. Като всяка ниско тарифна авиокомпания от WizzAir не правят полети до централното летище на Лондон, а до по-отдалечено - в случаят това е летището в Лутън. Разстоянието между двата града е около 60 километра, но има множество автобусни и влакови линии, които са на много прилични цени. Ако пътувате с WizzAir можете да резервирате превоз още при покупката на билета - това е удобно, но дори да не използвате тази услуга не е никакъв проблем да се възползвате на място от наличният обществен транспорт (не препоръчвам да взимате такси).  Повече информация за транспорта от и до летището можете да намерите тук: http://www.london-luton.co.uk/en/airport/ След това голямо встъпление е някак редно да уточня, че моето пътуване до Лондон беше с влак под Ламанша от Париж и връщане със самолет от Лутън до София.  

Ако не сте избрали хотел аз горещо препоръчвам някой от веригата Holiday Inn - имат перфектно обслужване, стаите са повече от чудесни, закуската е тип шведска маса и се яде на корем... Цените в тези хотели са повече от задоволителни (двойна стая излезе около 40 паунда на вечер) и бих казал, че са на златната среда между цена и качество. Аз лично си правя резервации през booking.com, като единствената изисквана информация е номер на кредитна карта, вашето име и точните дати на престоя. Повечето забележителности са в централната част на града и би било чудесно да си намерите хотел в този район, но хотелите в покрайнините предлагат по-ниски цени и понякога е по-добре да плащате 4-5 евро за карта за метрото отколкото цената на нощувка в централната част на Лондон.

Пазаруването в Лондон става с паундове, а тях закупувате от почти всяко change бюро в България. Добра идея е да си носите кредитна карта - почти навсякъде можете да плащате безкешово, а освен това имат множество автомати, които работят само с карти. Възможно е при настаняване в хотела да изискват кредитна карта за да блокират сума, равна на цената на престоя. Това е един вид гаранция за хотела, че няма да си заминете без да платите, а без кредитна карта трудно може да се направи тази операция. В Holiday Inn има една особеност, а тя се състои в това, че при настаняване задължително изискват кредитна карта и блокират в нея цената на нощувките (но без реално да ги плащате). При освобождаване на стаята плащате престоят си със същата карта, а блокираната в началото сума в последствие се възстановява. Тази схема изисква да имате баланс на картата поне два пъти по-голям от цената на престоя, но хотелската верига е много приятна и бих казал, че си заслужават допълнителните условия.

Лондон

Ориентирането в Лондон е лесно ако имате туристическа карта и поне малко чувство за ориентация. Повечето пътеводители предоставят подробни туристически карти и може би са единственият сигурен източник на подобни материали. Не видях да има много информационни бюра за туристи и ако се надявате да намерите туристическа карта на място може да останете разочаровани.  

Метрото е много добре организирано и лесно за ориентиране, но спирките са средно през 900-1000 метра и обикновено трябва да се върви много докато се стигне до местата като за туристи. На всяка метро станция има стелажи с безплатни карти на линиите на метрото. На тези карти са показани всички линии и спирки и вършат много добра работа при избор на влакче. Ето малко on-line карти за всеки случай: http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/14091.aspx Ориентирането става по името на линията и посоката - изток, запад, север, юг. Посоката е спрямо гарата на която се намирате и крайната гара на линията, като всяка линия си има име и цвят. За метрото може да се купуват билети за едно влизане или еднодневна карта. Личното ми мнение е, че еднодневната карта не се използва пълноценно - повечето забележителности са в един район и се обикалят напълно нормално без да се използва метрото. Единствените по-отдалечени забележителности са лондонското сити и гринуичката обсерватория (първото не бих казал, че е забележителност, но за някои може и да е). В никакъв случай не си изхвърляйте билетите след като влезете в метрото - повечето станции имат автомати на изходите и без да пуснете билет не можете да излезете.

Много добра алтернатива за предвижване са автобусите - покриват сравнително удобни дестинации и в същото време предлагат панорамна гледка. Билетите за автобуса се купуват от шофьора при качване, но не винаги става ясно кой автобус да хванете. Возенето с тях само по себе си е атракция - все пак кой не е чувал за лондонските двуетажни автобуси?

Храната беше леко проблемна тъй като ресторантите са леко скъпички, а по пъбовете се сервира предимно бира и почти нищо за ядене. Все пак лесно се намират дюнери, хот дог, KFC и всякакви подобни варианти за бързо хранене. Неприятно впечатление правеше липсата на кошчета, но се оказа, че това било от съображения за сигурност. Вечер града е много тъмен, но не сме имали проблеми с късното прибиране (едно фенерче не е излишно дори и в централната част). Тук се сещам да кажа, че ако сте фотограф и искате да снимате със статив... по-добре не се опитвайте. За стативите се изисква специално разрешително, което се издава от общината. Отделно повечето атракции са с патентовано осветление и снимките от тях стават само за блогове и лично ползване.

Забележителностите

London_09-10-2010_0563Задължителните за посещение места са лондонското око (London Eye), аквариума, Биг Бен и сградата на парламента, tower bridge, Бъкингамският дворец и парковете около него, гринуичката обсерватория. Това са популярните туристически дестинации. Естествено добре би било да се посети лондонското сити (най-вече заради небостъргачите), някой от многобройните пъбове, музеят на мадам Тюсо (Madam Tussauds)... за децата може би ще е интересен London Dungeon - атракция с един куп чудесии вътре. Пъбове не липсват, а любителите на музеи би следвало да предвидят поне един ден за да разгледат огромният британски музей. За окото, аквариума, музеят на мадам Тюсо и dungen-a може да се закупи билет на преференциална цена. От сайта на тези атракции (http://www.londoneye.com/) можете да научите повече за възможните комбинации между тях, да разгледате снимки и да прецените кое искате да видите. Аз лично съм посетил само окото и аквариума. Река Темза предлага добра видимост към почти всички забележителности на Лондон та не е лошо да се замислите дали да не включите в програмата си една разходка с туристическа лодка по Темза. 

Аквариума се намира точно до окото, от там тръгват и лодките за разходка по реката. В Бъкингамският дворец трудно се влиза, но това не е толкова фатално. Според мен парковете около него са по-интересни, а в тях основната атракция са катеричките - носете си някакви ядки и може да се сдобиете с чудесна снимка с катерица, взимаща ядки от ръката ви. В непосредствена близост се намира и Oxford street (търговската улица на Лондон със скъпите магазини). От окото няма как да не видите Tower bridge и Биг Бен. До Гринуич е нужно да се вземе метрото, като се слиза на Canary Wharf и от там се хваща DLR-a (надземно, напълно автоматизирано влакче без шофьор) до станция Greenwich. На Canary Wharf може да се направи интересна снимка сред много часовници, а също така там се намират повечето от небостъргачите. Ако искате да отидете до обсерваторията внимавайте да не слезете на North Greenwich - тази станция е доста отдалечена от обсерваторията и само ще си загубите времето. В Лондон билетите трябва да се валидират при влизане във влакчето и са нужни при излизането от метро станцията. За DLR-a не видях къде да валидирам билета, нито ми беше необходим после...

Окото и Биг Бен:

London_08-10-2010_0276London_08-10-2010_0280London_08-10-2010_0287London_09-10-2010_0654

За основните забележителности можете да купувате онлайн билети по интернет, но това не помага особено много за справяне с опашките. Тези билети се заплащат само с кредитна карта, получават се на място от специални автомати и трябва да пъхнете същата кредитна карта в автомата за да ви издаде хартиен билет. По мои наблюдения опашките пред автоматите бяха съпоставими с тези на нормалната каса и не виждам голямо предимство да се използва онлайн услугата (цената е малко по-ниска, но винаги има риск да не се справите с автомата и да загубите много време и нерви докато си вземете билета). На нормалните каси можете да плащате както желаете, а самите каси се намират точно пред окото (там се намират и автоматите). Билета за окото ви дава право на достъп до зала за прожектиране на 4D филм, който всъщност е рекламен клип за самото око, но със сигурност ще ви е интересно да го видите. Входът за залата е в дъното на помещението, където са касите. В началото на Октомври чакането за билети не беше дълго и покупката им отне около 10 минути. Опашката за качване в кабинките на самото око отне около 20 минути, а в аквариума влязохме моментално.

Самият аквариум (Sea Life) е построен на няколко етажа и предлага панорамна гледка към огромни хранилища с вода, където рибите плуват пред очите ви. Минавате през серия от прозрачни тунели и можете да се наслаждавате на много голямо разнообразие от обитатели на морските дълбини. За мен най-интересни бяха няколко вида акули, огромните морски костенурки и скатовете. От сладководните риби ми направи впечатление пиранята и сома - плуват буквално пред вас и можете да видите всеки детайл. В аквариума е много тъмно и снимането със светкавица е абсолютно забранено (без светкавица можете да правите колкото снимки искате). На изходът му има магазин за сувенири, който всъщност е един от малкото в Лондон.

От Лондон има вариант да си направите еднодневна разходка до замъка Windsor - това е най-големият замък в света и се намира на около 50 километра от града. До там има редовен обществен транспорт и при добро желание е много лесно достъпен.

Ето и малко снимки:

Tower Bridge:

 London_08-10-2010_0147London_08-10-2010_0173London_08-10-2010_0178London_08-10-2010_0184

Гринуич:

 London_10-10-2010_0397London_10-10-2010_0345London_10-10-2010_0374

Аквариума:

London_09-10-2010_0503London_09-10-2010_0509London_09-10-2010_0511London_09-10-2010_0513London_09-10-2010_0567London_09-10-2010_0551

 

Заключение

Лондон е страхотен град - като отидете веднъж вече разбирате защо толкова много българи искат да живеят там. Ако се возите в метрото ще започнете да разбирате от къде идват вицовете за mind the gap..., но като цяло е страхотно място и трябва да се посети поне веднъж. Останах леко разочарован от окото, но аквариума компенсира това разочарование и общото впечатление от тези прекалено скъпи атракции е добро. В двореца така и не успях да вляза - кралицата си беше вкъщи и явно не съм я впечатлил с нищо особено за да ме покани на чай. От далеч си личи по-високият стандарт на живот и като цяло едно пътуване до Лондон излиза много по-скъпо от пътуване до Гърция или Турция (примерно), но ако правилно си планирате бюджета спокойно можете да се вместите в границите под 1000 лв за двама човека.

 

Статията е публикувана за първи път в края на 2010-та година и информацията в нея може вече да не е актуална. Текста и снимките са изцяло авторски и използването им  е разрешено само и единствено ако се посочи от къде са взети.

Коментари