Моите екскурзии в Европа: Кавала и остров Тасос – Гърция

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 5854
  • 0 коментара
  • Печат

Очарованието на Гърция е в островите й, а Тасос е един от най-лесно достъпните от България. Напълно възможно е да се посети като еднодневна екскурзия без нощувка, но естествено на цената на прилична умора. Най-лесният начин да се отиде до там е организирана екскурзия - возят те, осигуряват ти къде да спиш, обясняват ти къде какво има... та даже и закуска дават :) Ентусиастите, които обичат да пътуват с малки групи и да си организират нещата сами, могат да си направят резервации за хотели в произволна туристическа агенция или да се оглеждат за last minute оферта в интернет (напоследък широка популярност придобиват и сайтовете за групово пазаруване та не е лоша идея да се проверява в тях - обикновено цената е в пъти по-изгодна отколкото ако си организирате сами пътуването). За дестинации като Гърция и Турция предпочитам да използвам услугите на туристическите агенции - по интернет трудно се намира добър хотел, рядко говорят английски на прилично ниво и като цяло цената от туристическа агенция ще е същата или дори по-ниска отколкото ако сами си направите резервация. Но пак казвам, че това е само лично мнение.

При пътуването до Кавала е добра идея да се посети град Драма - интересен град с интересни неща наоколо. В околностите му е пещера Маара (Cave of Maaras), разположена при извора на река Ангитис и единствената пещера в Гърция над река.  С малко отклоняване от пътя може да се стигне до град Алистрати (Alistrati) където е пещера Алистрати (Cave of Alistrati). И двете пещери си имат официален сайт, където можете да намерите информация за работното време и допълнителна информация за самите пещери. Като "правило" са отворени целогодишно и имат такса от около 7 евро за вход. Влиза се на групи и ви обясняват на перфектен гръцки колко са готини камъните (не съм много сигурен дали ще ви пуснат самостоятелно). Между Драма и Кавала се намира историческото селище Филипи (Philippi), но личното ми мнение е, че изобщо не си заслужава 4-те евро за вход. Все пак заинтересованите от история и археология може да го намерят за много интересно и поучително.

Самият град Кавала е заобиколен от хълмове и практически не се вижда докато не стигнете до него. Там по-интересните неща са крепостта (няма шанс да не я видите къде е), пристанището (но в интерес на истината всяко гръцко пристанище е интересно),  старата част на града (която е непосредствено до крепостта). От музеите за мен беше интересен този на тютюна, а той се намира в точно до сградата на общината. Градът е малък и се обикаля бързо без особени затруднения. Има множество магазини, места за похапване на типичните суфлаки и гирос (колко са типични за Гърция е друг въпрос), горе долу знаят английски, а ако не знаят не се сърдят да им сочите какво точно искате... Ако никога не сте ходили в Гърция задължително опитайте сладкишите им и морската кухня - поне това правят добре :) Вечерта градът е добре осветен, а морето е чисто и спокойно.

От Кавала до Тасос може да се стигне единствено с ферибот, като за ферибота има два варианта - от пристанището в Кавала (от там са на рядко, пътува се по-дълго и е по-скъпо) или от Керамоти (Keramoti) - това е на 40-45 км от Кавала, фериботите са през около 30 минути, пътува се почти двойно по-кратко и цената на ферибота е по-ниска. Ориентировъчни цени има тук - http://www.thassos-ferries.gr/bulgaria.html, както и разписания и всичко останало...

На остров Тасос освен морето, плажа и слънцето има и други интересни неща (не, не са гларуси и патки). Заслужава си да се направи пълна обиколка на острова, а това означава около 90 км по живописен и добре поддържан път. В срещуположния му край се намира девическият манастир “Св. Архангел Михаил” (срещан още като "Архангелу"), а там има безплатен локум, страхотна гледка и частица от пирона с който е прикован Исус. В манастира жените трябва да носят дълги поли, но хората са се погрижили и са осигурили подходящо облекло, което можете да намерите точно на входа. Раменете трябва да са покрити и панталоните да са под коленете (това важи както за жени, така и за мъже). В манастира снимането е абсолютно забранено, но това е само теоретично - на практика няма проблеми. Манастира е построен на скалите и много живописно надвисва над водата в подножието им... изобщо много красиво местенце. Намира се по пътя за Алики, но ако се прави пълна обиколка на острова няма начин да се пропусне - вижда се от километри. На острова има още два манастира, но те са във вътрешността и идея си нямам дали си заслужават пътуването до тях.

Друга интересна забележителност на Тасос се намира в град Паная - там има музей на зехтина и най-образно казано в него демонстрират как извличат зехтин от маслините (предполагам, че демонстрациите се правят само при групи от повече хора, ама знае ли човек...). В общи линии е интересно да се види как се смилат маслините, как се пресоват, как се отделя водата. В музея може да се закупи зехтин, маслини... и всякакви производни продукти, като магазина е отворен независимо от броят на туристите.

Ако сте взели ферибота от Керамоти то най-вероятно сте акостирали в Лименас (Limenas). Този град в момента е столицата на острова и бих казал, че е изключително красиво и спокойно място. Чисто, подредено, морето и плажа са перфектни... единственият проблем са многото морски таралежи, но това е характерно за цяла Гърция. Водата е солена и това я прави кристално чиста - спокойно се вижда дъното дори при по-големи дълбочини. От Лименас може да се закупят интересни сувенири, зехтин, характерният за Тасос мед и вино (не че гърците се славят като големи винари). Има магазини в които продавачите са българи и нищо не пречи при влизане да се опитате да се разберете на български.

За да се разгледат всичките тези места са необходими не повече от 2 дена, но Тасос е по-скоро място за почивка, отколкото за експресна разходка. Все пак всеки решава за себе си - дестинацията е лесно достъпна и си заслужава поне веднъж да се посети.

Ето и малко снимки от всички споменати места 

Град Кавала:

Общината в град КавалаПанорамна снимка на град КавалаИзглед от град Кавала към моретоНощна снимка от град КавалаГрад Кавала през нощтаГрад Кавала през нощта

Филипи (Philippi):

 ФилипиФилипиФилипи

Пещерата Маара:

 Пещера Маара - околноститеПещера Маара - околноститеПещера Маара - околноститеПещера Маара - вътреПещера Маара - вътреПещера Маара - вътре

Тасос (снимките са от Лименас):

о-в ТасосПейзажи от о-в ТасосПейзажи от о-в ТасосПейзажи от о-в ТасосПейзажи от о-в ТасосПейзажи от о-в Тасос

 

Коментари