Моите екскурзии: Еднодневна екскурзия до Румъния с кола

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
 • Размер на шрифта: Голям Малък
 • Прочитa: 17229
 • 1 коментар
 • Печат

Румъния не е особено популярна дестинация, но има какво да се види и там. Моят маршрут е: тръгване от София » нощувка в Русе » ранно тръгване за замъка на граф Дракула с отбивка до замъка в Пелеш. Тези дворци стават все по-популярни с времето и за това реших да споделя моите преживявания от пътуването и организацията.

Предварителна подготовка

Необходимите документи и допълнителни материали за едно пътуване до Румъния с кола се свеждат до следното:

 • Пътна карта на Румъния, а ако ще минавате покрай Букурещ си вземете карта и за него - вероятността да се залутате в града е голяма
 • Румънски леи - колкото повече, толкова повече. Цената на 1 лея е около 50 стотинки, като в Румъния цените на стоките са близки до нашите. Леите са нужни още на границата за покупка на винетка и ако нямате в брой ще трябва да обменяте на границата при много неизгоден курс... като съответно може да загубите много време в чакане да отвори чейндж бюрото.
 • Зелена карта за колата - отивате в офиса на застрахователя си и искате зелена карта - без нея може да се мине границата, но не е препоръчително.
 • Лични карти за всички пътуващи, документи на колата, пълномощни (ако карате чужда кола или ако има деца и пътува само единият родител)

Пътуването

Пресичането на моста над река Дунав е сравнително бързо ако имате всички необходими документи. От българската страна се заплаща таксата (в левове), а румънците проверяват документите след като сте вече на тяхна територия. Таксата беше 12 лв за кола, като няма значение колко човека пътуват в превозното средство. След като излезете от лабиринта на границата спрете на първата бензиностанция и си купете винетка - за един ден струваше 12 леи и се лепи от страната на шофьора. На бензиностанцията може и да приемат евро, но може и да не приемат - въпрос на късмет (ако не приемат ще трябва да чакате да отвори чейндж бюрото). Еднодневните винетки важат до полунощ. Връщането е по аналогичен начин, но този път таксата е 25 леи и се заплаща на румънска територия (задължително в леи), а документите се проверяват на българска.

След като всичко е готово следва голямото шофиране. Карайте към Букурещ и малко преди да влезете в града се качете на околовръстното за да излезете на E60. От там маршрута продължава към Плоещи (Ploiesti) и Синая (Sinaia). В Синая спрете за да видите замъка Peles (Пелеш) - той е много по-красив от замъка на Дракула и определено си заслужава времето. От Синая се продължава пак по E60 към Брашов (Brasov), от където се завива към Бран (Bran) - там се намира замъка на Дракула. Табели не липсват, но също така не изобилстват... добрата нова е, че нямате кой знае колко места за объркване на пътя. Самият град Брашов също е атрактивен и освен замъка можете да се разходите и в него.

Замъците 

Двореца в Пелеш 

dsc01514.jpg

Историята на двореца в Пелеш я има в Интернет и в различни хартиени пътеводители, а аз не виждам смисъл да я преразказвам отново. По-интересното за ентусиаста-турист е работното време на замъка, а актуалното работно време го има на официалният сайт на тази забележителност: http://visit.peles.ro/visiting-hours-ticket-prices/ (най-общо казано от 15-ти Септември до 14-ти Май работното време на замъка е от 11:00 до 17:00 в Сряда, от Четвъртък до Неделя работи между 09:00 и 17:00, а в Понеделник и Вторник е затворен. През летните месеци работи от 11:00 до 17:00 във Вторник, от 09:00 до 17:00 в дните от Сряда до Неделя, а в Понеделник е затворен).  Вътре се влиза само на групи и ако нямате група чакате докато се съберат хора. Всяка група има екскурзовод и той обяснява интересни факти за замъка. Ако искате чакайте англоговоряща група (естествено ако знаете румънски или френски си изберете група със съответният език) - нас ни пуснаха с румънска и ни дадоха едни листчета на английски с напечатана история за всяка стая. В замъка се влиза с билети, като цената на билета е 20, 50 или 70 леи според това, какво ще се разглежда. За 20 леи ви допускат до първият етаж, за 50 леи достигате до 2-ри и за 70 - до 3-ти етаж. Първият етаж е извънредно красив, предполагам и другите са такива :) За снимане искат още 30 леи, като снимките трябва задължително да са без светкавица. Ако имате намерение да посещавате всички етажи е добре да отидете рано защото групите за тях се приемат до 15:15 (при посещение до третия етаж). Билетите за замъка се продават малко встрани от главният вход - оглеждайте се за табели. Обиколката на първият етаж е 45 минути, останалите също отнемат подобаващо количество време... и изобщо покрай замъка спокойно можете да прекарате поне 3 часа.

Сувенири има доста, но гледайте да пообиколите преди да купите нещо - цените се различават според отдалечеността от двореца. За 30-40 леи се купуват доволно количество макети и други джунджурии. Ако вървите 15-20 минути покрай сергиите за сувенири ще стигнете до сравнително известен манастир, който също си заслужава посещението. 

Замъка в Бран 

dsc01635.jpg

По-известен като замъка на граф Дракула, но пътя до него е много по-живописен от самият дворец. Вътре е тясно, мрачно, каменисто... има тесни и стръмни стълбища и като цяло е перфектен за декор на филм на ужасите. Замъка е един голям лабиринт, подходящ за всичко друго, но не и за живеене. Населението в околностите се издържа изцяло от туристи и хората отдавна са приели вампирската история - къщите наоколо са накичени с кръстове, чесън и т.н.т.. За влизане в замъка се плаща вход от 20 леи, без ограничения къде да се ходи. За снимане искат 30 леи, но спокойно може да се снима без да плащате (то де да имаше какво да се снима...). Вътре се влиза без да се чака група, но си пазете билетчетата - проверяват ги на няколко места. Относно сувенирите - предлагат се наистина много и цените са много разнообразни.

Самият замък се намира в Бран (Bran), а това е на около 30 km от Брашов. Селцето е малко, но покрай него има огромно количество хотели и бих казал, че е подходящо място за нощувка, дори без да имате предварителни резервации. Близо до Бран се намира крепостта Ръшнов, град Брашов също си заслужава да се посети... и изобщо има къде да си убивате времето.

Заключение

Двата замъка се разглеждат трудно за един ден, но не е невъзможно. Ако освен тях искате да разгледате манастира в Синая, Брашов и крепостта Ръшнов със сигурност трябва да планирате 2 дена престой в Румъния. Букурещ също е атрактивен, но само за него е необходим поне един ден. Дворците са едни от най-популярните, но Румъния има какво още да предложи - идеален пример за това са калните вулкани в близост до Берка (Berca - това най-образно казано е между Плоещи и Брашов). Хубавото е, че през последните години Румъния стана много достъпна и все повече туристически агенции предлагат екскурзии до там. Все пак най-доброто пътуване е това, в което сами определяте курса и аз горещо препоръчвам да си направите една разходка до тази интересна държава.

 

Статията е писана в средата на 2010-та година и информацията може да не е актуална

Коментари

 • Петранка Николаева
  Петранка Николаева 15 Юни 2012 (Петък)

  Добра статия. Ако някога ходя там, непременно ще отида да видя замъка в Пелеш и този на Граф Дракула. :):D

 • Моля влезте в профила си за да можете да коментирате.