Моите екскурзии в България: Пещера "Снежанка"

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 6605
  • 0 коментара
  • Печат

Няма да се впускам в подробни обяснения колко е красива пещерата и как всеки рано или късно трябва да я посети... това е ясно :) Целта на статията е да се даде повече информация как да се стигне до пещерата и изобщо всичко което мен ме е вълнувало докато стигна до там от София с помощта на общественият транспорт.

Пещера Снежанка се намира в непосредствена близост до град Пещера и до нея може да се стигне пеш от града, на автостоп, на каруцостоп (това е като автостопа, но се спират каруци) или със собствен превоз. При наличие на собствен транспорт е добра идея да отидете до язовир Батак, както и до самият град Батак... но това е друга тема. С автомобил се стига лесно - хваща се пътя от Пещера за Батак, следи се за табелата към пещерата, колата се оставя или на паркинга, който е веднага след като се отбие от главният път, или се продължава по един тесен планински път докато се стигне по-близо до пещерата (в краят му също има паркинг, който е по-голям и от който до пещерата има около 15 минути пеш... Нямате никакви гаранции, че на този паркинг ще има места за паркиране - интереса към пещерата е много голям през хубавите дни). Въпросният планински път е тесен и на места трудно се разминават 2 коли. Не бих казал, че е особено приятен за шофиране, но всеки решава за себе си.

Ако се избере варианта да се ходи на автостоп е добре да излезете извън град Пещера - там вероятността някой да спре е по-голяма. Веднага след последните къщи има удобно място за спиране и ако някой има желание да ви вземе на автостоп там е перфектното място (после започват завои и дори някой да иска да спре няма да има къде). Минават много каруци та те също са опция. Съвсем спокойно се стига дори и пеш, но при всички положения се върви по пътя за Батак и се следи за табелата към пещерата (това е официалният туристически маршрут - не се лъжете да тръгвате през горите с надеждата да намерите по-кратък маршрут). Пътя за Батак криволичи покрай река и предоставя живописна гледка. Има много завои, но движението не е особено натоварено и има достатъчно място за пешеходци. Върви се около 3-4 километра, сянка почти няма, а видимостта на повечето места е нулева заради завоите. След като се отбиете от главният път имате две възможности - да вървите само по асфалтирания път, който е за колите и прави интересни 360 градусови завои или вторият вариант е да следите туристическата маркировка и да вървите по маршрута за туристи - на 2 или 3 места има пътечки през горите, а те спестяват доста от завоите на колите на цената на малко по-стръмно изкачване. Дори да не видите маркировката няма как да се загубите - просто вървите по пътищата които отиват нагоре. Изкачването продължава около час, но ми е трудно да преценя защото имах много спирания за снимки и беше ненормална жега. Като се излезе на горният паркинг започва по-стръмното изкачване до пещерата, което според табелата се прави за 45 минути, но реално отнема около 15. Цялото пътуване пеш от град Пещера до пещерата отнема приблизително 2 часа (плюс минус 30-40 минути според темпото и спиранията). 

Влизанията в пещерата стават на групи и в точно определени часове. На всеки час се прави по едно влизане, като първото е в 10:15, а последното е в 17:15 (това е официалното работно време на пещера "Снежанка"). Преди да влезете си купете билет от касата пред пещерата (разпознава се лесно по надписа "Каса"). Ако изпуснете някое влизане седите и чакате за следващото. Можете да си купите кафе или чай, или да си клатите краката. Снимането в пещера Снежанка не е забранено (даже бяха много учудени като питах дали може да се снима), но е добре да се снима без светкавица - поне малко да се пази природата. Вътре е студено и ако ходите през лятото си носете връхна дреха (постоянна температура от около 8 градуса). Обиколката трае приблизително половин час и идея си нямам дали ако сте "група" от 1-2 човека ще си направят труда да ви водят или ще ви пуснат сами с уговорката да не чупите нищо.

Ето и малко снимки:

Peshtera_15-05-2011_0095Peshtera_PanoramaРаботно време на пещера Peshtera_15-05-2011_0042Peshtera_15-05-2011_0070Peshtera_15-05-2011_0071

 

 

Статията е публикувана за първи път в средата на 2011-та година и информацията в нея може вече да не е актуална. Текста и снимките са изцяло авторски и използването им  е разрешено само и единствено ако се посочи от къде са взети.

Коментари