Спокойни курорти на Българското черноморие

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 8094
  • 0 коментара
  • Печат

Черно мореКакто всеки Българин и аз през година-две посещавам родното черноморие. Разбира се, не навсякъде обстановката може да се окачестви като спокойна, поради простата причина, че съществуват десетки градове, които привличат туристи залагайки именно на шумните барове и дискотеки в комбинация с неспирен нощен живот. Ако се питате къде е спокойно, по-тихо и подходящо за релакс аз ще ви дам няколко идеи, с които по никакъв начин не искам да ви ангажирам.

Статията ми не цели реклама на курорти и градове, а изказвам лични впечатления от моите морски турове из страната. За да не става разказа ми прекалено дълъг и подробен ще сложа пет курорта, на които съм бил, и за които мога да кажа само хубави неща. Задължително искам да вметна, че купонджийте падащи си по яката музика и забързания нощен живот може и да не харесат предложените от мен спокойни курорти.

Топ 5 спокойни курорти в България :

1) Поморие

Не знам дали сте били в Поморие (Област Бургас) и какво знаете за това градче. Поморие е известно със сериозна история през вековете и е място, което предлага възможност за пълен релакс на посетителите си.

Поморие се намира в югоизточна България и се радва на голям интерес от по-улегналите хора. Разбира се, града не е лишен от дискотеки, барове и заведения, но буйните нощни тържества по улиците липсват. Поморие предложи на мен и всички гости чудесни хотели с изглед към плажовете и на достъпни цени, което ме накара да го сложа на първо място в статията ми.

Новият и старият град ни дават както чудесни плажове така и природа, която задължително трябва да видите. За любителите на статистиката ще споделя, че Поморие лежи на землище от 49879 квадратни метра и по последни данни разполага с около 14160 жители. Разбира се, данните относно популацията публикувам от справка в интернет и не гарантирам за тяхната достоверност.

Любопитно за Поморие

- В града можете да видите паметник на гениалния поет и символист Пейо Яворов, намиращ се в близост до морето. Този паметник привлича всички романтично настроение туристи познаващи трудовете на поета и революционерът Яворов.

- Една от най-почитаните ценности на град Поморие е  манастирът "Свети Георги" като шести Май се отбелязва като празник на този красив и спокоен черноморски град.

- Сред забележителностите на Поморие трябва да спомена за местностите Поморийско езеро, Блатно кокиче, Кани бани (предлагащи лечение с кал) и Тракийската куполна гробница.

- Невероятните Български певци Стефка Берова и Йордан Марчинков изпълняват една от най-чувствителните и красиви Български песни "Спомен за Поморие", дело на композитора Атанас Косев.

Моята Поморийска седмица

Поморие ми предложи много позитивни емоции, красота, романтика и всичко онова, което може да се вмести в едно определение, а именно спокоен черноморски град. В случай, че не сте посещавали града и не сте усетили прохладните Поморийски вечери то непрменно впишете в графика си това място.

2) Черноморец

Без да блести с мега купони и пренатрупване курортното селище Черноморец, намиращо се в югоизточна България, би спечелило привържениците на спокойствието, красивите плажове и добрите цени. Селището е разположено на залив, който преди стотици години носил името "Св. Никола". В града можете да посетите един наистина чудесен храм с името на светеца.

Черноморец започва да привлича туристи едва в последните няколко години, като се появяват различни забавления тип ала заведения, плажни купони и атракции за посетителите. Хубавото е, че с население от едва две хиляди и петстотин жители дава на нас туристите възможност да се насладим на природата, свежия въздух и невероятните вечери, които може да прекарате в селището намиращо се едва на 24 километра от Бургас.

Плажовете днес са чисти и поддържани, забавленията са малко, но не липсват, а за всеки, който отбягва шикозните хотели, клубове и ресторанти селището ще гарантира качествено посрещане, от което няма как да останете разочаровани.

Мислех да оставя Черноморец за по-надолу в класацията ми от топ 5 спокойни курорти в България но тъй като имах възможността да се уверя в развитието на това място преди седмица, съм длъжен да му гласувам доверие и да го предложа на всеки искащ да открие едно тихо и живописно местенце на Черно Море. Не пропускайте да се запознаете и със семейните хотели, които града предлага за туристите. Аз лично бях наел стая такъв и съм изключително доволен.

3) Балчик

Е време е да отидем на североизток за да посетим един от любимите ми курортни градове на име Балчик. Град Балчик се намира близо до курортите Златни Пясъци и Албена, както и непосредствено до Варна и Добрич. През летния сезон има доста сериозен прилив на туристи и можем да кажем, че за разлика от гореспоменатите градове тук купона е малко по-шумен. Животът кипи в десетките заведения, предлагащи и жива музика. Има барчета, кафенета и всичко, което ще ви предразположи да изкарате добре. Туристите са пленени най-вече от разкошната ботаническа градина в града, която ще ви впечатли с над 2500 видове растения.

При първия ми досег до ботаническата градина в Балчик останах без дъх при вида на всичките тези невероятни растителни видове. Там за пръв път видях пораснали банани и още куп интересни и екзотични плодове. Също ви съветвам да разгледате и културния център, носещ името "Двореца" тъй като той е втората най-снимана и посещавана забележителност в града.

В исторически план знам, че първите заселници на Балчишка територия са били траките. Твърди се, че града се слави с над две хилядогодишна история. В Балчик може да посетите и построената през 1848 година църква Св. Николай Мирликийски, която е на голяма почит от жителите на града.

По отношение на природа и красота Балчик е много хубаво място и в това са се уверили не малко хора, които познават курортния град. Връзката с Варна, Алебена, Кранево и Златни пясъци чрез вътрешен транспорт е още една причина да отидем на това място.

4) Синеморец

Няма как да не минем без това невероятно село, находящо се в югоизточната част на България. Поставено е точно на морския бряг при мястото, където Велека се влива в Черно Море. Синеморец е едно спокойно, тихо и живописно място и е едно от курортните селца с най-чистата вода на цялото ни Черноморие.

Всеки, който е бил на плаж в Синеморец е виждал бистрата вода и е усещал неповторимата мирна атмосфера, която цари на това място. Природата е удивителна и предразполага курортистите към незабравими усещания и романтика. Селото не

блести с буйни забавления, но с подходяща компания съм сигурен, че ще прекарате страхотно. От години не съм бил на това място и пишейки за него се сещам, че Август месец наближава и макар, че скоро бях на Черноморец си мисля да запаля колата и да се насоча именно към красивия Синеморски плаж.

5) Приморско

Оставих Приморско за края тъй като все пак пиша за спокойни и тихи курорти. Приморско е югоизточен град на Българското черноморие, който преди години бе сред най-любимите ми. Към днешна дата обаче не мога да кажа, че тук е много тихо. За последно бях там през 2010 година и останах с впечатлението, че градът е поел невероятен обем от туристи. Много забавления, много атракции, много музика и смях. Приморско е разположено върху полуостров на черноморския бряг. От гледна точка на природа има какво да видите.

Реката, въжените мостове, планината, зеленината и всичко това, което ни трябва за да изкараме добре. Има дори влакче, чрез което за максимално кратко време може да стигнете до Китен. Ако все пак разчитате да поспите добре и да не чувате здравата музика идваща от заведенията и баровете то тогава посетете някой от предложените по-горе градове.

Коментари