Един страхотен Гергьовден в Разлог

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 4161
  • 0 коментара
  • Печат

Местността ПределаБили ли сте на Гергьовден в град Разлог? Усещали ли сте тръпката да присъстваш в това Югозападно градче на България? Ако не сте то да знаете от мен, че сте пропуснали много! Аз по принцип съм пътешественик и харесвам приключенията, но миналата година на 6 Май поех към Разлог за да уважа празника на мой приятел, носещ името Георги. Взех първият автобус от централна гара София и пропътувах към 140 километра за да стигна до чистия и приветлив Пирински град, където точно след няколко часа вече хапвах скара, пийвах студена бира и се носех в ритъма на народните танци характерни за този край. Автобус до Разлог може да вземете и от Автогара Овча Купел, в случай че това ви интересува.

Вече десетки хотели предлагат оферти за почивки и празници в Разлог. Аз попаднах на местността Предела, за която ще разкажа по-късно. Бях в една двуетажна хижа, която няма да забравя никога. Интересното бе, че имаше много западни туристи, които пееха, танцуваха и се  наслаждаваха на обстановката. Именника бе резервирал цялата механа, намираща се в подножито на хотела. Всичко бе облицовано в дърво, персонала бе много любезен и постоянно се грижеше за гостите.

Хората започнаха още в 19:00 при все, че алкохола не бе казал своята дума. Един етаж над нас Шведи и Немци наскача от масите на импровизираната зала за вечери и се съюзиха с Българите, празнуващи Гергьовден. И всичко това е само началото на купона. Нека обаче ви разкажа малко повече за Разлог и това, което ще видите ако решите да посетите града, а после ще довърша моята история за страхотно прекараният празник.

Географски особености на град Разлог

Местонахождението на Разлог е в така наречената Разложка котловина, която варира между 3 планини - Рила, Пирин и Родопите. Там, сред невъобразима природната приказка, се намира китният център на градчето. До 1925 г. градът се казва Мехомия, но по-късно е кръстен на гореспменатата котловина.

Градът има много дълга история, датираща още от 1019 година. В нея се разказва за Византийски императори, османско робство, комунизъм и други, но естествено аз няма да се отплесвам в исторически факти, а ще ви кажа какво заварих аз пристигайки за да празнувам един от най-уважаваните по тези места празници - Гергьовден.

Един изпъстрен с настроение и радост 6 Май

Освен именника, който бе взел всички мерки за да развесели гостите аз успях да се разходя и опозная Разлог. Интересно е, че той се намира много близко до Банско - доказало се с чистотата, планината и атракциите за хилядите туристи, почиващи там. Първото нещо, което ми направи впечатление е подготовката за Гергьовден. По улицата се разхождаха млади и стари хора с носии, а това е гледка, която може да видите само на определни места в страната.

Усмивките и веселието витаеше из въздуха, а аз - градското момче - бях приет радушно в шикозния ориенталски бар, построен точно в центъра на града. След като изпих едно разхлаждащо питие излезнах и седнах на пейка близо до фонтана. Погледах хората, които пренасяха разни тъпани, гайди и за каквото още се сетите. По този начин се чувствах стимулиран за предстоящия купон.

Поговорих с един местен дядо, който ми разказа за шивашката промишленост, развита в града. Той ми обясни, че от стотици години в Разлог съществуват майстори шивачи и производители на гоблени. Докато споделяше с мен човекът се насълзи защото работата намалявала и в този момент аз усетих, че въпреки  спокойствието, красивата природа и планината има лека нотка на разочарование. Дай боже по-бързо нещата да се оправят.

Връщам се към хубавите моменти, един от който бе посещението ми в църквата "Свето Благовещение Богородично" - там запалих свещичка и се слях с хармонията на няколкото човека, които бяха отишли по повод празника. На излизане отново се вгледах в планината и въздъхнах с облекчение, сякаш наистина бях пречистен.

Местността Предела

Там бе основния купон. След като се насладих на всичко, което ми предложи центъра на Разлог ме закараха с лек автомобил в местността, Предела водеща се към община Разлог. Слизайки в тази местност имах чувството, че мога да докосна облаците приличащи на захарен памук. Майската панорама, открила се пред мен, е едно наистина върховно чувство. Пролетта в разгара си оформяше дървета, цветчета, тревички и всичко в едно чудо на природата - момент на върховенство и възвишеност. Рядко се впечатлявам по този начин, но ето, че днес на Гергьовден се случи и точно в местността Предела.

Няма да правя реклама на хижата, в която бяхме, само ще споделя, че си заслужаваше отделените петнадесет лева за нощувка. Повечето гости на купона разказваха за фестивалът Пирин пее, който събира най-известните фолклорни капацитети в Пиринския край. Точно такава музика звучеше и днес в нашата хижа.

Хорото, започнало в 19:00, за което отворих приказка по-рано в статията взе връх към 23:00 когато много от събралите се гости дошли да засвидетелстват уважение към именника излезнаха на вън. Ехото от Пиринските песни се разнесе в местността, всичко бе добронамерено, весело и по Български така както подобава на добрите стари традиции.

За финал

В обобщение ще напиша, че град Разлог и местността Предела оставиха в мен един чудесен спомен, който се надявам, че ще разкажа на внуците ми. Природата, танците, традициите и уважението към празника Гергьовден бяха по много и всеки един присъствал на онзи шести май е останал доволен. Няма начин да е друго когато в полите на планината, сред облаци, диви плодове, животни и неповторим въздух се вихри неспирна забава. Пиринския фолклор витае из въздуха и напомня защо е един от най-големите атракциони по тези краища на България.

При условие, че заминете посока Банско непременно разгледайте спретнатия Разлог както и Предела за да бъде вашето пътуване пълноценно. С автомобил вие ще стигате за минути от едното до другото място без никакви проблеми. Пътищата са чисти, дупките запълнени, а всичко наоколо красиво дори нещо повече - незабравимо. Пожелавам на всички лек път и много забавления с приятели и роднини в град Разлог.

Коментари