Хърватският град Сплит през погледа на един Българин

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 5312
  • 0 коментара
  • Печат

Град СплитБили ли сте в Хърватия? А посетихте ли Сплит? Ако не сте днес съм решил да ви разкажа една история за този чудесен град, простиращ се на брега на Адриатическо море. Тъй като освен от туризъм се интересувам от футбол, субкултура и социално развитие, днешната ми статия ще бъде малко по-различна. В началото ще ви разкажа за самият град, след това ще отделя време да споделя с вас атракциите, красивите местности и забележителности и на последно място ще разкажа за футбола, като на всяка цена ще отбележа най-старата фен организация в света - Torcida 1950 година, поддържаща футболен клуб Хайдук Сплит.

Надявам се, че следващите редове ще бъдат интересни за вас. Моето описание е насочено както към любителите на природата, така и към историците, футболните запалянковци, търсачите на сили усещания и въобще към онези, които желаят да се докоснат до смесената култура на Хърватския град Сплит.

Географски и исторически особености

Според съществуващите географски извори населението на град Сплит е около 188 999 човека (данните са от преди единадесет години). Това е вторият по големина град в страната след столицата Загреб. Красотата на града идва благодарение на Адриатическо море, което доставя на жителите свеж въздух и романтика.

Разположението на Сплит и заобикалящата го вода правят от града едно наистина примамливо място за десетки, че дори стотици хиляди туристи всяка година. Интересен исторически факт е, че старият град се помни още от римската империя, в дните когато Диоклециан издава трона и решава да построи своя уютна крепост на километри от Рим и тогавашното напрежение. Точно тогава той решава, че Сплит е мястото където ще се настани за да бъда далеч от всичко случващо се.

Хърватският рай на име Сплит ще се помни и с един от най-големите скулптори в световен мащаб, а именно Мещрович, починал през 1962 година. Неговият дом (дворец) днес е превърнат в галерия, носеща името "Музей Иван Мещрович". За невeроятните произведения на скулптора може да намерите тонове информация в глобалната мрежа, а тя със сигурност ще ви впечатли особено ако се интересувате от стойностна Европейска култура.

Първи впечатления от Сплит

Както всеки турист, който за пръв път посещава Сплит в Хърватска, бях удивен от омайната картинка, открила се пред очите ми. Тънките и чисти улици, препълнени с красиви хора, чудесните и спокойни заведения в комбинация с щукащите Шведи, Испанци, Германци, Италианци и какви ли не други народи бе първата ми тръпка при посещението на Хърватския град.

Малко по-късно бях пленен от вечната гледка, която Адриатическо море ще гарантира за всеки гост на Сплит. За секунди загубих ума и дума при открилата се панорама, светлините и спокойствието, което брега предоставяше на мен и всички гости на града.

На източното крайбрежие се намира областта Далмация. Там вие можете да видите разкошни заливи и природа. Ако се разходите по улиците ще можете да видите стотиците графити, на които е изписано името на футболния отбор Хайдук, с който Сплит се гордее толкова толкова много.

Аз като отявлен футболен фен реших да посетя Хърватското дерби между Хайдук и Динамо Загреб. Макар, че ме предупредиха за опасности отидох на впечатляващият и многолюден стадион Полюд наброяващ 35 хиляди седящи места. Атмосферата от първата до последната минута беше напрегната, двета агитки възпламениха стабилно количество факли и димки, а след мача, приключил с резултат 1-1, цял Сплит бе огласяван от песните на запалянковците.

Между другото Хайдук Сплит е отбора с най-старата организирана футболна агитка носеща името Torcida и датираща от 1950 година. Целия град знае за Торсидата и се гордее с нея тъй като тя е неизменна част както от Хайдук, така и от историята на Сплит.

Дълго време няма да забравя мача между двата най-големи съперника, но сега е ред да ви разкажа за нощният живот. Определено има барове и дискотеки, които биха задоволили претенциите и на най-взискателните купонджии. Но разбира се това едва ли би учудил някой Европеец тъй като Сплит е известна туристическа дестинация.

Най-красивото през нощта е да отидете на плажа и да гледате водата. Така бистра и очароваща... Ако посетите града с интимната си половинка вие няма как да не почувствате романтиката, лъхаща от Адриатическо море.

След първата нощ в Хърватия - Сплит

Бях отседнал в четиризвездният хотел Globo, който ми предложи всички екстри на една наистина достъпна цена. Не искам да правя реклама и заради това ще спестя цифрата, която заплатих за пет нощувки. Важното бе, че хотела ми даваше достъп до интернет, сауна и солариум, сейф на рецепцията и дори почистване на обувки, което ме впечатли.

Стаите бяха перфектни както и всичко останало в прекрасния Сплит. Утрото беше свежо, хората по улиците усмихнати и като, че всичко бе сън. Напрежението, което усетих на дербито между Хайдук и Динамо бе единствения малко по-страшен момент, но пък емоцията си заслужаваше.

Веднага тръгнах по капанчетата, четох Българска преса, запознах се с прекрасни Хърватки, които споделиха весели истории и ми показаха няколко не лоши кътчета от града. През нощта посетих две култови заведения с имена Red Room и Luxor, наистина бяха доста добри, а купона нестихващ.

Останалите три дни прекарах в разучаване на различни музеи, паметници от войната и проучване на историческите ценности на град Сплит и Хърватия като цяло.

Транспорт до Сплит

В България има страхотни оферти, които ни предлагат пакетни услуги за транспорт и нощувки в Сплит. Организирано с автобуси на групи или индивидуално - както реши клиента. Лично аз пътувах със собствен автомобил и стигнах там за малко повече от петнадесет часа тъй като спирах на някои места. Пътуването беше изпъстрено с позитивни емоции. Е, трябва да платите две такси в Сърбия и още толкова в Хърватия за използване на магистралата, но те няма да се отразят кой знае колко на джоба ви.

За съжаление не мога да спомена точните суми тъй като пътуването ми бе преди три години и съм загубил спомен за парите, имайки предвид, че отивам да се наслаждавам на Адриатическо море, Далматинското крайбрежие и всичко онова, което ми даде Хърватия и град Сплит.

Обобщение

Ако си падате по разходките из Европа не пропускайте Сплит защото градът е романтичен, красив, спокоен и атрактивен. Е, ако има футболно дерби е по-добре да го изгледате в някой пъб, особено ако не си падате по екстремните изживявания. Желая ви на добър час и всичко най-добро в Хърватия!

 

Коментари