Село Стефаново, Радомирско – Красиво през лято и зима

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 5408
  • 0 коментара
  • Печат

На четиридесет километра от София и на около седем от град Радомир, се намира едно китно и тихо селце на име Стефаново. За разлика от много други Български села тук все още не се развива сериозен бизнес и няма пренасищане на туристи. Землището е с размери 31,394 квадратни метра и приспада към община Радомир.

Разбира се селото, за което пиша, не блести с някакви свръх постройки, впечатляващи културни находки и тем подобни, но е запазило онзи красив селски дух, от едно време. Може би помните селата преди години. Отрудени хора, красива природа, чист въздух, животни, птички и всичко, което ни осигурява един истински релакс, такъв какъвто очакваме.

И макар че не се забелязва кой знае какво развитие, стотици столичани вече построиха вилите си на страхотни и равни парцели. Картинката, която ще се открие пред вас, в слуачай, че решите да посетите Стефаново (област Перник) - Община Радомир, ще е натурална. Селото не предлага много атракции и въпреки всичко има невероятен язовир гарантиращ едно наистина приятно изживяване за всеки риболовец.

Точно под язовира може да видите свежа планинка, която да ви вдъхне настроение и желание не само за почитателите на риболова, но и за всеки от вас, който иска да си направи един пълноценен плаж сред блажен въздух и дивна природа, включваща жужене на пчелички, прехвърчащи омайни пеперуди и пойни птички, които ще изнесат истински концерт за вас.

Съществуащите атракции

Освен вече споменатият язовир, в село Стефаново можете да станете свидетели на атрактивна надпревара с мотори, носеща името "Мотокрос Стефаново". Към днешна дата в близост да Язовира и планина Острица се гради чудесен хотел, който със сигурност ще привлече погледа на много туристи, включително и гости на България. В Стефаново има и не лош стадион, където регионалният отбор провежда своята подготовка. Ако решите да посетите селцето през уикенда ще станете свидетели на някои интересни контролни мачове, стига да си падате по футбола.

Ако пък не ви се гледат ритнитопковците то може да изпиете едно кафе или студена напитка в малкият, но чист и уютен център на селото. Там вие ще можете да се възползвате от услугите на два магазина и три отворени капанчета, където да прекарате известно време четейки вестник или разговаряйки с местните гостоприемни жители.

С хотела, язовира и мотокроса село Стефаново прави първта крачка към това да впечатли туристите и въпреки че няма помпозни постройки, барове, дискотеки и кръчми, селото не отстъпва по красота и спокойствие и на най-известните местности в страната. Не случайно към актуалния момент земята в селото върви доста скъпо, тъй като предлага уникално качество.

Посещавайки красивото село Стефаново в Першника област вие можете да се отбиете и в близките до него Долни Раковец, Драгомирово, Дрен, Кондофрей и други, които ще намерите на картата. Общото между всички тях е, че ви гарантират спокойствие и неповторим селски въздух, който ще повлияе позитивно на вашето здравословно състояние.

Един летен ден в село Стефаново

Ако отделите един ден за да се разходите в Стефаново, посетите язовира и си направите пикник ще забележите някои наистина интересни неща. Като начало ще спомена лекия полъх идващ от планина Острица, който дорпинася за това да се спасите от силното слънце, което огрява района.

Второто важно нещо, което няма как да пропуснете е отношението на селяните към вас. Винаги дружелюбни и открити хора, които дори биха отправили покана към вас, да посетите къщата им и да изпиете чаша ракия.

На последно място, но не и по важност, ще класирам чудесно направената Християнска църква, която се намира на главният път. Личи си желанието и умението на майстора, който се е ангажирал да издигне тази постройка и разбира се получава мойте адмирации.

Денят ви в Стефаново със сигурност ще бъде лишен от буйни емоции и екстремни изживявания но пък ще ви зареди с енергия, най-малкото защото гледката ще успокои сетивата ви и ще ви пренесе в една по-топла и чиста реалност. Дружелюбната атмосфера създавана от симпатитчните дядовци и баби в комбинация с детския смях идващ от различните къщи и вили се допълва чудесно с общата гледка.

Една лятна Стефановска нощ

Трябва да видите язовир когато се мръкне. Това е наистина неповторима гледка през лятото. Красотата идваща от малките вълничка, планинката, полюшващите се тревички би впечатлила и най-големия поет.

Винаги когато имам възможност да посетя селото стоя и съзерцавам тази панорама, която можете да видите и на снимката, която прибавих към статията ми. В случай, че имате терен в селото нощта може да се превърне в ден за вас. Въпреки, че уличното осветление загасва след 0:00 часа при добри фенери и осветителни тела може да прекарате една незабравима вечер в компанията на добри приятели.

Дори не си заслужава да влизате вкъщи тъй като лятната нощ в селото ще ви обгърне с приятно подухващия свеж ветрец и какафонията от галещи звуци идващи от природата. Стефаново е подходящо дори за любителите на палатки. Ако сте от по авантюристично настроените хора то не пропускайте да изкарате поне една вечер в селото, но не забравяйте да пазите околната среда.

Зимата в село Стефаново

След лятната картинка, която описах до момента, идва ред и на зимата. Понякога тя е тежка и неприятна за жителите на село Стефаново, но няма как. Работата намалява и хората се прехранват с това, което са заработили до настъпването на мразовития сезон. Относно инфраструктурата мога да кажа, че кмета върши своята работа.

Улиците се чистят, а за това допринасят и съвестните жители на селото. От община Радомир също взимат мерки за почистването на снега така, че хората могат да бъдат спокойни ако минават от там през зимно време. Зимата обаче може да бъде и доста пленителна. Спомняте ли си онези коледни филми по телевизията, където семейството е седнало около трапезата в семпла и уютна къщичка до камината, а вън снежинките падат сякаш майката природа иска да им предостави най-добрия и обаятелен семеен празник? В село Стефаново можете да видите точно тази гледка на живо стига да имате къде да пренощувате.

Побелелите покриви от сипещият се снежец ни карат да се усмихнем, да бъдем по позитивни и да си спомним за нашите родители, баби, дядовци, лели и чичовци. Какво по-сладко от това да споделиш чаша чай с любимите хора докато гледаш зимната чутовност, открила се пред очите ти.

0

Коментари