Новогодишната нощ в Германия и празнуващите на Берлинския площад

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 2654
  • 0 коментара
  • Печат

Нова година в БерлинНова година в Германия е нещо, което задължително трябва да видите и почувствате. Обединеното и напълно демократично общество демонстрира един невероятен синхрон когато на площадите в Берлин, Франкфурут, Нюрнберг, Мюнхен и други се покажат озарените от фойерверки и бенгалски огньове лица на малки деца, майки и бащи, дядовци и баби. Поведението и морала властва, а веселбата е неспирна защото дисциплинираните граждани, в голямата си част работохолици, заслужават точно такава нова година в Германия.

Аз съм човек, който посещава различни места в целият свят. Живях известно време в Испания, посетих места като Германия, Италия, Франция и дори Словакия. Посрещнах не един или два новогодишни празника извън собствената ми родина България. Да ви кажа честно не съжалявам за нито един миг от живота си тъй като благодарение на моята благородност и това, че се чувствам като гражданин на света се веселих във всеки един град, във всяко село ако щете пък макар и извън родното ми място.

Любовта витае из въздуха и чакам настъпващата 2012-та, трябва да сте там за да почувствате атмосферата - не стига само да четете моята статия или гледате снимки в пресата или глобалната мрежа. Празника надминава очакванията на мнозина светски критици твърдящи, че Нова година в Германия не е от най-стойностните изживявания в Европа.

Може би подобни анализи се дължат на грешни заключения относно консерватизма на немското общество или това, че хората, както тук в Берлин така и по другите градове, отделят повече време за работа отколкото за забавления. Но повярвайте ми, купона си заслужава!

Старт на празненствата

Датата е 31.12.2011 година, мястото е Берлин, часовникът отброява секунди до влизането на германци, турци, руснаци и всякакви други народи, събрали се на централният площад (zentralen platz) в очакване на новата 2012 година - надеждна и желана от всички. Много от посетителите и тържествуващите размахват халби с тъмно пиво, тук-там някой запява националният химн "Das Deutschladnied" или в превод немската песен, а не далеч от цялата тази живописна обстановка се носи приятният мирис на тънко препечени вурстове.

Да, това е посрещнето на новогодишния празник в Германия през моя поглед. Такава ще бъде и  през 2013 важното е да сме там отново и да утолим жаждата си за Немска бира, забавни танци, готини клубове и дискотеки точно в празничната нощ.

Ако някой ви е казвал, че немците са работохолици и не могат да се забавляват то задължително трябва да ги видите на Нова Година. Е да, сигурно ще си кажете, че този празник се отбелязва навсякъде, но не усетите ли веселбата лъхаща от лицата на немците точно в този ден значи нищо не сте видели.

Спомням си, че играеха нещо като Българското хоро, но се казва по друг начин. Попитах някой, а той с една огромна усмивка измърмори нещо на немски. Ако толкова се интересувате от народните танци в Германия потърсете в мрежата и със сигурност ще попаднете на точното наименование. Аз не успях не само заради консумирания от мен алкохол, ами и поради факта, че бях пленен от фойерверките, светлините ефекти и носещата се от гигантските тонколони музика.

В разгара на купона

Някой се приближи близо до мен, попита ме на английски „How are you?” - интересуваше се дали се веселя и как е купона. Нямах право да отговорят отрицателно виждайки цялата тази радост, цялото това приятно опиянение от новогодишната нощ. Още повече, че след като вече съм ставал свидетел на една истинска Европейска нова година в Барселона днес бях тук в Германия - по-интелигентна и зряла от всякога.

Към всичко това ще прибавя и един стар човек - истински германец, синеок и рус, направо красавец. Та дядото подскачаше и танцуваше все едно, че не бе на осемдесет години, ами направо тийнейджър. Ех ако знаете колко съжалявам, че затрих видео клипчето, което снимах с фотоапарата ми. Там възрастният мъж ме попита от къде съм и като чу България започна да раздава въздушни целувки и поздрави.

Малко по-късно вече бях напълнил търбуха с наденички, бири, бяло вино и още куп благини, сред които забележете! - сладолед посред зима (странно хрумване нали).
Е да странно, но пък ми беше забавно, хората бяха забавни, атмосферата беше забавна, въобще всичко представляваше един истински добър купон такъв на какъвто всеки би се възхитил и то от сърце.

Навсякъде около мен припкаха дечица с озарени личица. Те посрещаха всеки фойерверк с тържествени възгласи и очакваха часовника да удари дванадесетият час. Много ми се иска да бяхте с мен за да разберете това, която искам да ви кажа. За малки и големи този ден бе величествен именно тук в Берлин един по-хубав и забавен немски град.

На сутринта

Чувствах умора от натрупаните часове без сън. Въпреки това, гледайки се в огледалото, видях как в леко позаспалата ми физиономия се прокрадва една доволна усмивка дължаща се на емоцията, която споделих с вас чрез настоящата статия. Леко вмирисан на пет различни марки бира и с белези от червило по бузите ми аз изкарах новата година в Берлин чудесно. Ще се радвам ако вие последвате примера ми не защото тази държава предлага най-доброто парти в световен мащаб, а за да усетите тези неща, за които разказвам днес.

Обобщение

След като посрещнах нова година в Барселона и разказах преживяванията си днес реших да споделя с вас и моята новогодишна вечер и приветстване на вече изминаващата 2012 година. Смятам, че статията ще ви хареса макар да знам, че много от вас вероятно са изживели тези тръпки лично.

Здраво стъпили на своите крака Германците, живеещи в мир и разбирателство си казаха "Prost" (Наздраве) по случай сигнала оповестил настъпилата 2012 година. Нова година в Германия е вече факт, тази вечер и точно тук в Берлин. Продължението бе в клубовете, баровете, пъбовете и въобще всички онези красиви местенца където можеш да пийваш, хапваш и танцуваш до насита.

Вярвам, че тези чудесни мигове ще се повторят и ние пак ще посетим празника през бавно, но сигурно отминаващата 2012 и надяваме се още по-добрата 2013 година. Както се казва във всяка една приказка и ние бяхме там, пихме бира, хапвахме и държахме в ръцете си бенгалският огън, който удостоверяваше желанието ни да се присъединим към тази истинска и непринудена атмосфера на иначе толкова чаканият от града празник нова година в Германия.

 

0

Коментари