Една по-различна нова година в Барселона

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 2461
  • 0 коментара
  • Печат

Нова година в Барселона

Знаете ли че, красивият и така желан от всички град Барселона е сред десетте най-предпочитани дестинации за едно невероятно и изпълнено с емоции изкарване на новогодишните празници? Ще ви разкажа как аз и компанията ми посрещнахме 2012 година в Барселона, която помнят много наши сънародници присъстващи на това изпълнено с история и романтика място. През 2011 Европа тръгна към града, знаейки и усещайки, че ще има един невероятен купон, едно друго и нестандартно тържество, една по-мощна и красива заря, която ще изпише Ano 2012..

Помните ли Христо Стоичков, сещате ли се за Камп Ноу и футболните емоции? Сигурен съм, че отговорът е да! Ако пък сте много млади и тепърва разбирате за града Барселона и футболният отбор то е добре да знаете, че на това място партитата са с гарантирано качество и от висока класа. Спестете пари и реализирайте мечтата си да бъдете на един фантастичен новогодишен празник по Испански. В следващите редове ще Ви запозная с подробности как гражданите посрещнаха вече преполовената 2012 година и на какво можем да се надяваме ако пристигнем тук на празничния ден по посрещане на 2013.

Естествено, че Барселона не е само футбол и естествено, че редом със спорта града просперира в различни икономически отрасли. Да, проблеми има но когато дойде време за купонясване и отбелязване на значими празници, какъвто без никакво съмнение е Нова година, всички са заедно, хванали се за ръце, пеещи химна, танцуващи, целуващи се. Ех какво ли не давам за да видя отново тези неща на живо. Имам снимки, имам дори и клипове, които успях да заснема с фотоапарата си, но те по никакъв начин не могат да опишат тръпката, която изпитах тогава.

Посещението на  новогишните празници в Барселона бе изключително колоритно и запомнящо се изкарване. Каталунската страст към танците може да се забележи от хилядите събрали се на централният площад. Изпълнения на различни поп групи, салса танцьори, атрактивно облечени мъже и жени Ви карат да вникнете в празника. Многолюдният площад "Plaza Cataluny" трепетно очаква дванадесетия час, когато всички заедно ще си честитят новата 2012 година. За много от събитията относно тазгодишните празненства можем само да гадаем какво ще видим. Но предвид досегашните изпълнения и нестихваща забава до зори  Каталунската нощ през 2013 явно ще е нещо, което ще надмине очакванията ни. Екзотика, невероятни клубни купони, изълнения на Салса и Фламенго, невероятното усещане за Каталyнския фолкор ще видите ако изкарате настъпващата 2013 нова година този неповтроим испански град.

Едно щастливо пиянство

В определен момент от моя престой на новогодишния празник, след погълнатото количество бира и шампанско, реших, че съм пиян. Това обаче далеч не бе онова пиянство, което подстрекава към скандали, залитане или провокации. Това бе едно щастливо пиянство, което за секунди ме събра с Каталунския или както може би е по-правилно да се напише Каталонския народ. Важното е, че отново бях на различно място и възприех хората, като мои братя без да се делим на цветове, религии, политически убеждения и тем подобни предразсъдъци.

Да, бях пиян, подскачах и се забавлявах но кой не би постъпил така на мое място ?

За името на статията и това, което ме накара да я напиша

Ще напиша защо избрах за име на статията - Една по различна нова година. Провинцията на Каталуния е известна със стари традиции и кулутра, които можете да видите ако отпразнувате идването на 2013 на това място. За нищо на света не пропускайте да видите красивите води на пристанището, карнавалните костюми и разнообразните фестивали, почувствайте буйната кръв, кипяща във вените на този народ и изкарайте незабравимата си нова година в Барселона.

Аз бях там  в навечерието на 2012 пих бира, хапвах наденички и се слях с един народ, който през цялото време ми демонстрира, че има по-важни неща от работата, от политиците, от дребните спорове и кавги. Ако поне веднъж изкарате новогодишната нощ в Барселона вие със сигурност ще напишете статия както реших да направя и аз. Не мислете, че е нужно да притежавате несметни богатства за да посетите празника в тази част на Испания. Отидох с комания, няколко пълни сака с храна и огромното желание да видя нещо различно. И ето ме днес в Юлската жега на 2012 година застанал пред компютъра с целта да споделя един истински и весел спомен от това чудесно местенце.

Това са най-общите причини да пусна тази публикация, текстов материал или статия, която се надявам да събуди само позитиви у читателите. Комбинацията от веселие, страст, приятелство и любов подстрекават по авантюристично настроените хора като мен да пишат и повярвайте правим го просто като хоби.

Финални думи

Обичам приключенията и празниците. Посещавал съм места като Хамбург (Германия), Мадрид (Испания), Париж (Франция), Рим (Италия) и дори Братислава (Словакия) мога много да пиша и разказвам за изживените моменти. Реших обаче да обърна внимание на Барселона заради историята, заради приликата между Българи и Испанци и да разчупя малко стандартните туристически възгледи. Каталуния - по-различното и симпатично лице на държавата Испания. Поставил съм си за цел да ви запозная с някои икономически и статистически фактори, но вероятно ще го сторя в някоя от следващите ми статии защото днес целта е по-разлина.

Ако въобще можем да говорим за цел тя е да ви запаля по новогодишните и коледни приключения в тази част на Европа. От опит ви казвам, че ще бъдете както впечатлени така и замислени за много неща от сорта на къде сме ние и защо не споделяме подобни емоции и ентусиазъм.

Да, купона в България го бива, но има какво да се желае. Някак добрите стари концерти на площадите в различни градове вече се изтъркаха. Едни и същи изпълнители, едни и същи физиономии. Споделих всичко това с наши сънародници, живущи в Испания, а те просто замълчаха. Аз патриота отидох и посрещнах новата 2012 година в Барселона и не съжалявам за избора си, че дори и бих повторил/потретил.

Може би накрая ще ви кажа, че опитах Каталунски козунак, който беше наистина разкошен. Ако посетите Испания и конкретно Барселона не пропускайте да попитате за тази вкуснотия и няма да съжалявате. Спомнете си за мен и тази статия целяща да ви придаде поне една малка частичка от онова, което аз усетих. Не забравяйте да разкажете и вашата история след като се завърнете от вярваме запомнящите се за цял живот тържества в които ще бъдете участници.

0

Коментари