Крушунските водопади - една прохладна разходка

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 3034
  • 0 коментара
  • Печат

b2ap3_thumbnail_krushuna.jpg

Едно страхотно място за почивка е местността с водопадите край с.Крушуна. За предпочитане е да се отиде през лятото,та да може човек да се наслади на естествената хлад.

Намира се на 34 km от град Ловеч. Общо водопадите са три като най-големият достига 8 м. височина, а другите два са сравнително по-малки. Извират от близката пещера. Стичащата се вода образува живописен път с множество карстови тераси, а варовитият й състав вкаменява всичко що е попаднало в нея. Доста екзотична е гледката на паднало при буря дърво в някое от вирчетата - отгоре отрупано със зелени мъхове, а потопената част - белокаменна...

В непосредствена близост се намира и Деветашката пещера. Тя е дълга около 2400 метра но за съжаление много малка част от нея е достъпна без специална екипировка... все пак е впечатляваща и определено  си заслужава посещението. Пещерата е затворена за посещение през Юни и Юли заради размножителния период на живеещите в нея редки видове прилепи. 

Към върха на водопадите има екопътека "Маарата", която се разклонява към Крушунската скална обител, където по археологически данни през Късното Средновековие са живели монаси-отшелници. Екопътеката е оборудвана с подвижни мостове и помощтни стълби. Предвидени са места за кратък отдих, а дори и за къмпинг.

Спокойно е тук. Единствено шума на течащата вода и чуруликането на сладкопойците-птици раздвижва атмосферата. Усойното място си е подбрало и флората. Множество широколистни дървета се кипрят навред, а при сами водопада надиплени папратовидни и зелени мъхове се подават из нишите на скалната стена, за да се къпят в студените пръски на водопада.

Е, струва си в тия жеги човек да отскочи до едно прохладно кътче, за релакс...

Коментари