Моите екскурзии: Уикенд в Истанбул

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 9696
  • 0 коментара
  • Печат

Истанбул е огромен град - по официални данни е с повече от 13 милиона жители, но според екскурзоводите са повече от 18 милиона. Като добавим и десетките (а може би стотици) хиляди туристи и става доста пренаселено. Именно поради това реших, че е по-добре да го посетим с организирана екскурзия - тръгване в Четвъртък вечерта от София с автобус и връщане в Неделя вечерта. Тур оператора е голяма фирма с редовни екскурзии до там, но няма да споменавам името им - просто не съм доволен от обслужването, но и не виждам причина да им правя антиреклама. 

Това не ми е първото пътуване до подобен град или държава, но съм чувал какви ли не истории за Истанбул и общо взето имах грешно впечатление за града. Ето защо реших да споделя моят личен опит от тази тридневна екскурзия, по време на която успяхме да разгледаме повечето от известните забележителности и да усетим тръпката от посещаването на този уникален град.

Общи сведения за пътуването и приготовленията

Пътуването с кола по улиците на Истанбул е силно затруднено и аз горещо препоръчвам да се ходи до там с автобус или друг подобен транспорт - задръстванията са сериозни, движението е натоварено, а разстоянията са огромни. Ако не можете да се ориентирате в града ще загубите много време в лутане докато стигнете до туристическата му част с автомобил. До колкото помня в Турция пътният данък се слага към цената на горивото (за това горивото там е по-скъпо от тукашното), но отделно е необходимо да се закупуват карти за магистралите - на първите бензиностанции спрете и попитайте. На изненадващо много места говорят български и руски та нищо не пречи да пробвате да се оправяте на какъвто език владеете.

За да се мине границата с Турция е нужен валиден задграничен паспорт, който да изтича минимум след 6 месеца от датата на пътуване. Ако сте с деца и пътува само единият родител трябва пълномощно + 1 или 2 копия от него. Пълномощното е за нашите митничари и съвсем спокойно може да е на български - при преминаване оставяте едно копие от пълномощното, а оригинала ще ви трябва  за връщането и остава при вас. Митничарите не си дават много зор и дори никой да няма пред вас може да чакате няколко часа докато решат да се помръднат. Леките автомобили минават значително по-бързо от автобусите, но няма гаранции - всичко е въпрос на късмет.

Както е добре известно в Турция се пазарува с турски лири. В София е сравнително лесно да се намери къде да се обменят, но ако не намерите лири си носете евро или долари. Според мен е по-изгодно да се купят лири в България отколкото да се обменят долари или евро в Турция, но ако не намерите лири така или иначе нямате особено голям избор. Левове може и да успеете да обмените някъде, но аз не бих разчитал на това... все пак в интерес на истината в Одрин пазарувахме с български левове и част от продавачите или бяха българи или знаеха български. Цените са близки до нашите и основните разходи са за входове в туристическите обекти. В ресторант бихте оставили толкова пари, колкото и тук. Ако използвате градски транспорт цените са съпоставими с нашите. Всъщност там като цяло е малко по-евтино от София, но да не изпадаме в подробности...

Предвижването в града не изисква особено много усилия. Ако сте физически здрави спокойно можете да обходите повечето известни забележителности пеш, а в най-лошият случай ще използвате трамвай номер 1 (Т1) - той минава покрай повечето туристически атракции, а жетони за него се купуват на спирките от автомати. Ориентирането също е лесно, като единственото по-сложно място е Капалъ Чаршъ. За съжаление в Интернет така и не намерих хубава туристическа карта с имена на улици и отбелязани забележителности, но в по-големите книжарници в България продават карти на града и можете да се ориентирате по тях. 

Основните забележителности

От дума на дума и ето, че стигнахме до забележителностите. Нали за това сме тръгнали все пак... Тъй като вече съществува магията на пътеводителите аз някак се чувствам неудобно да преразказвам написаното в тях, да не говорим, че пътеводителите имат доста по-стабилен правопис от моя. Моите описания на атракциите ще са по-скоро от вида "това си заслужава ходенето и парите, а това е купчина камъни със знаме отгоре". Списъка е според предлаганите от туристическите агенции допълнителни пакети и не съм си го измислил ей така. Та да започваме с основните:

Istanbul_09-09-2011_1388 • Водохранилището Йеребатан - ако ви е интересно да гледате вода и каменни колони то това е перфектното място за вас. Водохранилището е под земята и бих казал, че е идеално за разхлаждане... Е добре де - има каменна глава на Хидра в него, но според мен не си заслужава да си чупите краката от бързане за да я видите. Входа е на символична цена (в сравнение с останалите забележителности), а вътре е прохладно. Ако имате пътеводител няма смисъл да си плащате за екскурзовод - той няма да ви каже нищо по-различно. Влизането във водохранилището е изключително бързо и изобщо не се чака за билети. Ще сте много щастливи ако посещавате Истанбул през лятото и оставите влизането във водохранилището за най-горещата част на деня - сигурен съм, че ще пишете легенди за този изключително полезен съвет.

Istanbul_09-09-2011_1182 • Църквата Света София - това място е задължително за посещение. Опашката за билети е плашещо дълга, но реално се чака 10-20 минути. Ако обичате да правите снимки си носете статив - няма никакъв проблем да го използвате вътре. Екскурзовода е напълно излишен, освен ако не държите да слушате по 120 думи в минута докато се наслаждавате на полилеите. Църквата е на 2 нива, като стълбите за второто ниво са леко забутани в задната й част

 

Istanbul_09-09-2011_1264• Султанския дворец Топ Капъ - спокойно може да се посети без екскурзовод - влизането е много бързо, двореца е ОГРОМЕН и ако сте с екскурзовод по някое време ще искате да го застреляте заради умората и постоянното бъбрене. В двореца се намира най-големият диамант в света,  най-огромните дрехи в света (разправят, че са на султана, ама той явно е бил минимум 500 килограма). Всъщност в изложбените зали на този дворец е изложена голяма част от съкровищницата, оръжейната... и дори косъм от султана! Пригответе си няколко часа за спокойното му обикаляне (не на косъма, а на двореца). Снимането в залите е абсолютно забранено - има охрана и ако ви видят да снимате искат да изтриете снимката пред тях, а ако не ви видят после ще се чудите какво да я правите тази снимка. При добро желание можете да посетите харема, но се изисква допълнително заплащане.

Istanbul_10-09-2011_1424 • Дворецът Долмабахче - Турският Версай - тонове злато, сребро и кристали... мислите ли, че ще спите спокойно ако ги пропуснете? В двореца се влиза на групи, а чакащите да влязат са МНОГО. От туристическите агенции купуват билети предварително (но само ако използвате техен екскурзовод) и влизането е малко по-бързо. Това е едно от местата за които препоръчвам да сте с екскурзовод - най-малкото за да влезете по-бързо и да не чакате под парещото слънце. Историята на двореца е сравнително занимателна и ако имате късмета да не сте в група от 100 човека най-вероятно ще можете да я чуете. Двореца е красив, градината покрай него - още повече. Това е задължителна дестинация, а ако сте с екскурзовод може и да не ви замине деня в чакане. В случай че все пак решите да се пробвате сами имайте предвид, че се чака на 2 опашки - първата е километричната опашка за билети, а втората е по-дълга и на нея чакате за да влезете в залите (там чакате да се освободи някой от служебните водачи и то не само да се освободи ами и да говори на желания от вас език. Няма смисъл да чакате за служебен екскурзовод с български език - няма такъв).

• Разходка с корабче по Босфора - това е много спорно дали да го вземете организирано или да си купите сами билети за някое корабче. По принцип Босфора се използва не само за туризъм ами и за транспортиране на хора и товари. Има множество фериботни линии, туристически корабчета и дори частни яхти под наем. С ферибот ще видите абсолютно същото както и с туристическо корабче, а цената ще е с пъти по-ниска. Проблема е, че фериботите пътуват по 3 или 6 часа - зависи какво хванете. Аз лично предпочетох да пътувам по Босфора организирано - от туристическата фирма осигуряват превоз с автобус от хотела до мястото на тръгване, настаняват ви в корабчето, пътувате около 1 час по Босфора и после ви връщат пак в хотела... и това на сравнително прилична цена. Обикновено туристическите корабчета предлагат възможността да се стъпи в азиатската част на Истанбул, а това си е стъпване на изцяло друг континент все пак и дори си заслужава 1-2 снимки (естествено снимките трябва да имат коментар от къде са иначе рискувате никой да не разбере, че са от Азия).

Istanbul_10-09-2011_1124Istanbul_10-09-2011_1148Istanbul_10-09-2011_1130Istanbul_10-09-2011_1244

• Синята джамия - за нея мога да кажа само две неща - голяма и входа е безплатен. Дали ще влезете е ваш проблем. Аз влязох, не видях нищо запомнящо се и излязох. На входа се събувате, взимате си обувките в ръчичка, прекосявате джамията и се обувате.

• Принцовите острови - пътят до тях е дълъг, а организираните екскурзии са претупани. Ако държите да ги посетите се пробвайте сами да си организирате ходене до тях за да сте на спокойствие и да не ви препират да си изпиете бирата на екс защото ви чакала групата. Това е богаташки квартал.. и май не се сещам за нещо невероятно което да се гледа там. 

Istanbul_09-09-2011_1536• Нощна панорамна обиколка на Истанбул с автобус - това се предлага само от туристическите фирми, но ако имате собствен автобус можете да си го направите сами (е добре де - става и с кола). Общо взето е пълна скука, но имате уникалния шанс да видите мостовете на Босфора от птичи поглед (стига птичката да лети ниско). Мостовете са много красиво осветени, но сами си преценете дали си заслужава да платите за 10 минути щракане с фотоапарата + 40-50 минути друсане в автобуса и то посред нощ... 

  • Желязната църква "Свети Стефан" - покрай нея няма други забележителности и трябва да тръгнете с идеята, че ще пътувате само за да я видите. Какво може да се каже за нея... ми църква. Беше в реставрация по време на моето ходене, а покриващите я платна не ме грабнаха особено много.

• Площад Таксим - ако сте пътували до Истанбул с редовна автобусна линия то най-вероятно са ви оставили покрай този площад. Там е търговска зона и повечето български автобуси спират наоколо. Туристическите оператори обикновено настаняват в отдалечени от площада хотели, но това не е закон. Площада си заслужава посещението заради многото магазини, но не си мислите, че вие ще бъдете единственият турист наоколо. Екскурзоводите не изгарят от желание да ви чакат да мерите обувки та по-добре посетете площада и търговските улици без тях.

• Аквариума Тюркуазо - трудно е да се каже дали си заслужава посещението. Ако сте ходили в други аквариуми в Европа (примерно аквариума в Лондон) то няма много смисъл да посещавате и този... Ако не сте ходили на подобно място то тогава със сигурност ще ви бъде интересно. Тук екскурзовода е напълно излишен и дори нямаше опашки от чакащи да влязат.

•  Капалъ чаршъ - може би единственото място, където наистина можете да се пазарите (някакъв мит е, че в Истанбул можеш да се пазариш за всичко. На повечето места заковават цената и не мърдат от нея дори ако им предлагате повече). Ако отивате сами в пазара си носете задължително карта (някои пътеводители имат специални карти с улиците му) или GPS. Тълпата от хора е огромна, улиците са еднотипни и вероятността да се загубите е много голяма.  Капалъ чаршъ се слива с още няколко пазара и общо заемат малко повече от 70 улици, целите окичени със сергии и тълпи от местни и туристи. Аз имам перфектна ориентация, но там се загубих след няма и 1 час обикаляне... Определено си заслужава да се посети и да се закупи нещо - атмосферата е неповторима. Не се притеснявайте да намалявате цените между 2 и 4 пъти - в началото се дърпат, ама после скланят. Знаят по няколко езика (включително руски и английски) и пазаренето е лесно. Възможно е тук там да знаят и български.

• Египетският пазар - ако се мотаете много на Капалъ Чаршъ е напълно в реда на нещата да се озовете на египетският пазар без дори да се усетите. Аз не изпаднах във възторг от подправките на него, но това може би се дължи на факта, че съм бил на много по-пъстри пазари и с много повече подправки и екстравагантни стоки (това в Индия). Все пак си взех изключително евтини фъстъци от него и бях много щастлив да ги дъвча няколко седмици. По пазара има интересни стоки и подправки, които тук надали бихте видели някъде. В интерес на истината подправките са много по-ароматни от пакетираните та при следващо ходене бих си купил от по-популярните за нашата кухня.

Istanbul_10-09-2011_1550 Други задължителни за изпробване неща са турското кафе, сладоледа (но само ако намерите от техните специални сладоледаджии - иначе не е интересно), наргилето (в много от ресторантите има меню за наргилета)... и всичко което ви се стори интересно :) Пригответе се с много търпение за придвижване по улиците - тълпите около забележителностите и по пазарите са големи и придвижването е тромаво. За всяка известна забележителност се чака, входа е безсмислено скъп... но като цяло атмосферата е незабравима. 

 

Ако пътувате с тур оператор най-вероятно в цената влиза опознавателна пешеходна обиколка на града. Това е полезно за да ви заведат до основните забележителности. Едно до друго се намират синята джамия, църквата Света София, двореца Топ Капъ и водохранилището. За нито една от тези забележителности не ви трябва екскурзовод и ви е достатъчно просто да ви заведат поне до едно от тях - останалите лесно се намират (но ви трябва туристическа карта - само църквата и синята джамия се виждат веднага, а за останалите две е нужно малко обикаляне). Сравнително на близо се намира и Капалъ чаршъ, а там можете да загубите няколко дена.  Желязната църква е отдалечена, но можете да стигнете с метрото до нея. В противоположната посока са площад Таксим и Долмабахче - те също са отдалечени, но има метро до тях. Моята екскурзия беше за 3 дена и те бяха напълно достатъчни за да се видят основните неща (стига пичовете от туристическата фирма да не ви губят времето с чакане... както направиха нашите). Нищо не пречи да се загубят и няколко седмици в Истанбул - аз такава атмосфера не съм виждал никъде другаде, а съм посещавал десетки градове, включително и азиатски. Хотелите са съвсем прилични, обслужването е на ниво... при настаняване събират паспортите и ги държат в сейф на рецепцията (предпазна мярка за да не се крадат документи). На човек са необходими около 70-100 турски лири за билети за вход, като това зависи от набелязаните от вас цели. В Топ Капъ можете да влезете в харема (срещу допълнително заплащане), но за съжаление жените ги няма. Ако на връщане ще спирате в Одрин е по-добре да оставите покупката на локуми за там. Има известен риск пазара в Одрин да е затворил преди вашето пристигане, но в Истанбул също продават лукуми на всеки 2 метра та избор има.

Обобщение

Преди тръгването четох по разни форуми и блогове, че в Истанбул има много джебчии и трябва много да се внимава... За внимаването съм съгласен - трябва да се внимава в което и да е населено място, но с джебчии проблеми не съм имал. В града има специална туристическа полиция и дори да стане нещо ще ви съдействат максимално само за да не им падне реномето на туристическа държава. По пазарите няма чак толкова полицаи (да не кажа, че изобщо няма), но и там не е имало проблеми. На Капалъ Чаршъ имат навика да се опитват да ви вкарат в какви ли не забутани места на магазините си и да ви продадат очевидно неподходящи и ненужни неща, но това лесно се избягва - просто отказвайте любезно и си продължавайте по пътя.

За финал може да се каже, че въпреки скептицизма ми си изкарах добре и бих отишъл отново. До някъде бях скептично настроен дали ще ми се понравят толкова много джамии на едно място, но определено съм съгласен, че допринасят за неповторимата атмосфера на града и сами по себе си са една голяма атракция. Моето посещение беше чрез закупен ваучер от сайт за групово пазаруване - в цената влизаше хотел, транспорт и опознавателна обиколка на града, а платената сума беше на половина от стандартният пакет за същата услуга. Много от хората в автобуса бяха на редовна цена та реално и те получиха същото обслужване, но 2 пъти по-скъпо.  Изводите ги оставям на вас...

Коментари