Моите екскурзии в Европа: Милано и околностите

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 17422
  • 0 коментара
  • Печат

Милано

Организация и пътуване

Милано е атрактивна дестинация по няколко причини - за шопинг, за разглеждане на града и като отправна точка за разходки до Венеция, Верона, Флоренция, Геноа, Пиза и други не чак толкова популярни градове. Предпочитаният от мен начин за пътуване до там е с полет на WizzAir, като този път намаленията надминаха всякакви очаквания - билета беше 0 лв с 23 лв летищни такси. Хотела резервирах през booking.com и гледах да е близо до централната ЖП гара. Защо там? - ами защото на нея спират автобусите от летището и в плановете ми влизаше еднодневна екскурзия до Пиза и Флоренция (влака до тези градове тръгваше от централната ЖП гара).

Самолетите на WizzAir кацат близо до Бергамо, но това не е повод за притеснение - от летището се стига много бързо до Милано и има редовни автобусни линии. Няма никакъв смисъл да резервирате предварително превоз защото автобусите са наистина много и бих казал, че е по-удобно да си закупите билет на място. Цената на билета за отиване и връщане в момента на писане на тази статия (2011-та година) е 15 евро на човек, като багажа не се таксува. Кацането в Бергамо дори може да се сметне като предимство - там е един от най-големите молове в областта (Orio Center) и без никакви проблеми можете да го посетите веднага след кацането - намира се на 10-на минути пеш от летището, а багажа можете да го оставите на паркинга за автобуси срещу 4 евро на час.

В много туристически форуми и блогове препоръчват Бергамо като туристическа дестинация и при по-дълъг престой най-вероятно бих го посетил и него. Според описанията най-голямата атракция е въжената влакова линия и спокойният център, но моето пътуване беше с 3 нощувки и Бергамо остана на заден план. Транспорта от и до този град е добре организиран и много лесно можете да го включите в програмата си.

Милано

В Милано ориентирането става сравнително лесно ако имате карта на града - всички улици имат табели, разстоянията не са безкрайно големи и в общи линии е трудно да се загуби човек. Аз не намерих за нужно да използвам метрото - забележителностите на града са събрани в централната част и не е никакъв проблем да се обходят пеш. Все пак метрото е опция, както и надземният транспорт. Билети за метрото се купуват от метро станциите, а за автобусите най-често се взимат от будките за вестници/безалкохолни напитки.

Основната забележителност на града е катедралата (Duomo), като само тя може да ви уплътни няколко часа. Входа в самата катедрала е безплатен, но ако искате да слезете в подземията или да се качите на покрива й ще трябва да си платите билети. Покрива не разкрива почти никаква гледка към града, но е атрактивен сам по себе си - определено няма да сгрешите ако се качите на него (има асансьор за 8 евро или качване по стълбите за 5. Стълбите се затварят след 17:00, а асансьора работи до по-късно). По лични впечатления вечер желаещите да се качват са по-малко отколкото през деня, а когато веднъж вече сте горе никой не ви гони да слизате бързо - можете да останете колкото искате.

Пред катедралата има множество африканци, които настойчиво се опитват да ви пробутат какво ли не.... от гривнички за мир до зърна царевица, с които да примамят гълъбите и така да си направите снимка с тях. Също така на площада са основните магазини за сувенири и ако държите да имате умален макет на катедралата там е мястото от където да се сдобиете с такъв. В Пиза наклонените кули са доста по-евтини отколкото са в Милано и ако ще обикаляте по градовете съвета ми е да си купувате само характерните за съответния град сувенири.

МиланоИма още една забележителност, която отнема повече време за разглеждане и това е Castello Sforzesco (замъка Сфорзеско) - до него има голям парк в който може да се почива, да се правят слънчеви бани, да се ядат сандвичи или просто да се зяпа замъка. Самият замък не е нещо особено (съвсем спокойно може да се обърка с добре охранявана поляна), но парка около него е перфектно място за почивка. Останалите забележителности са от тип статуя тук и фонтанче там и бих казал, че се посещават само при наличие на време и желание.. Пълна карта на основните забележителности можете да изтеглите от тук: линк към картата  - на картата има и най-близките станции на метрото.

Ако се каните да обядвате/вечеряте по ресторанти си пригответе по 8-12 евро за пица и 7-10 евро за спагети. Бирата по ресторантите върви около 6 евро. В сметката винаги се включва обслужването, но ако искате можете да оставите по-голям бакшиш от посочения там - никой няма да се разсърди (за съжаление не може да се оставя по-малък). Всички посочени цени са ориентировъчни и са за среден клас заведения - има пици на парче, както и ресторанти от тип макдоналдс и KFC. Задължително трябва да се опита и италианският сладолед - няма друг такъв :) Супермаркети в централната част няма или ако има са много трудно откриваеми. Сравнително на често има чешмички, които са с питейна вода та поне за това няма проблеми :) Малко е трудно на места с езика, но в общи линии знаят английски и не е проблем да се оправи човек (в южната част на Италия е много по-трудно да се намери някой, който да говори английски).

За ден и половина съвсем спокойно може да се разгледат всички забележителности по картата, да се хвърли по едно око на магазините, да се мотае човек по улиците и да се качи на катедралата. Естествено без да се изпада в подробности и да се прехласваме по всяко камъче и дръвче, но в Милано няма почти нищо интересно извън основните туристически места. Две от търговските улици са покрай катедралата, а третата е Corso Buenos Aires - малко по-отдалечена от катедралата, но близо до централната гара. Големите намаления са през Януари, а през останалото време цените са като тукашните или по-високи. 

Снимки от Милано:

МиланоМиланоМиланоМиланоМилано

Снимки от катедралата в Милано:

МиланоМиланоМиланоМиланоМиланоМилано

Пиза и Флоренция

Организация и пътуване

По време на моето пътуване имаше промоция на италианските железници и в събота влаковете бяха изключително много намалени (на всичкото отгоре се купуваха два билета на цената на един). За това имам еднодневна екскурзия с маршрут Милано-Флоренция-Пиза-Милано. От Милано до Флоренция и от Пиза до Милано закупих билети предварително по Интернет - влака по тези две линии е от тип "стрела" и онлайн системата за покупка на билети ви позволява да си изберете дори местата. Плащането е с кредитна карта, а билета се състои от поредица символи - можете да ги препишете на хартия, да ги запазите като СМС на телефона си, да разпечатате билета... важното е при проверка да предоставите валидна поредица. Скоростните влакове не изискват предварително да се валидира билета та директно се качвате и си сядате на местата. От Флоренция до Пиза пътува обикновен влак и там промоциите не важеха - за този влак билетите ги закупих от автомат на място и бяха около 6 евро на човек. За този влак билетите се валидират преди да се качите - оглеждайте се за едни странни жълти машинки, които имат процеп колкото да се мушне билета. 

Пътуването от Милано до Флоренция беше около час и половина, толкова беше и от Флоренция до Пиза. От Пиза до Милано беше 3 часа и половина и за това го оставих за вечерта, когато вече е тъмно и няма какво да се гледа. Когато купувате билети on-line обърнете внимание от коя гара трябва да се качите и на коя да слезете - в Милано има още една голяма гара (Гарибалди), а тя не е много близо до централната. Ако вземете билет за влак от Гарибалди то този влак не е задължително да мине през централната гара. Разписанието на влаковете можете да видите тук: Официален сайт на италианските железници. От същото място се купуват онлайн билети, но можете да закупувате билети само за определени влакове. Сайта не е изцяло на английски и тук там ми се налагаше да превеждам от Италиански докато се регистрирам и закупя желаните от мен билети. 

Флоренция

Флоренция ми хареса много повече от Милано - ако преместят миланската катедрала във Флоренция то спокойно може изобщо да не се ходи в Милано :) В този град можете да прекарате няколко дена без никакви усилия - много е тихо, спокойно и приятно. Трябва да внимавате билета да е до гарата Santa Maria Novella - близо до нея са основните туристически забележителности, а втората гара на града е доста отдалечена от тази и едно такси би ви излязло неприлично скъпо. Точно до гарата има туристическо бюро от където можете да вземе безплатна карта на града, но дори без карта ще се ориентирате много бързо.

След като се мине моста на златарите и се тръгне срещу течението на реката има стълби, по които да се изкачите на възвишенията около града - от там гледката е перфектна и също така там е основното седалище на търговците на сувенири. Можете да се качите на покрива на катедралата, както и на кулата й, но опашката беше отчайващо дълга и не знам какви са условията за качване. На пазара освен всичко друго има фонтан с формата на глиган  - погалете носа му, намислете си желание и пъхнете стотинка в устата му - ако стотинката падне в определеното за целта място то желанието ще се сбъдне, а ако не падне... опитайте пак :) Пазара е другото място, от което да си вземете сувенир, но е някак прекалено тясно за моят вкус.

Снимки от Флоренция:

ФлоренцияФлоренцияФлоренцияФлоренцияФлоренцияФлоренция

 

Пиза

От Флоренция до Пиза се хваща влак от същата гара (Santa Maria Novella). Билет може да се купи на каса или от автомат - и в двата случая се огледайте за едни жълти странни кутии в които се пъха билета за да се валидира (валидирането на тези билети е задължително - ако не намерите къде да го валидирате веднага след качване на влака потърсете кондуктора и му обяснете, че не сте могли да го валидирате - тогава ще ви вземе малка такса за да напише няколко цифрички отгоре му, но няма да ви глоби като пътник без билет). Цената беше 5.80 евро на човек, а пътуването е между час и час и половина в зависимост кой влак хванете и на колко места ще спре. В Пиза освен наклонената кула друго интересно няма. До кулата се стига лесно и без карта като се върви около 20-30 минути и се минава през централната част на града. Покрай кулата има огромен пазар за сувенири и цените варират между отделните сергии та обиколете преди да купите нещо :) Качването на кулата е възможно само по стълби (300 стъпала), а цената е 15 евро на човек.

Снимки от Пиза:

ПизаПизаПизаПизаПиза

 

Заключение

Три дена са напълно достатъчни за да се разгледат Милано, Флоренция и Пиза, като в това време включвам "кратка" разходка по магазините. Флоренция е много спокойно градче, но като цяло не предлага особено голямо количество забележителности - ако не се качвате на катедралата спокойно можете да разгледате града за няколко часа (нашата обиколка беше около 6 часа). В Пиза е достатъчно да се поседи не повече от 3 часа - за това време стигнахме до кулата, ядохме, направихме си снимки и се върнахме на гарата. Ако трябва да сравнявам Милано с Рим бих казал, че в Рим много повече си заслужава да се разхождате безцелно в града - там всеки площад ви изненадва с красотата си,  а забележителностите са с пъти повече и много по-красиви. В Милано единствено катедралата грабва с величествените си размери, изключителните орнаменти и цялостното си излъчване - останалите забележителности по никакъв начин не ме впечатлиха и за някои дори съжалявах, че съм си пропилял времето в търсенето им. 

 

Статията е публикувана за първи път в средата на 2011-та година и информацията в нея може вече да не е актуална. Текста и снимките са изцяло авторски и използването им  е разрешено само и единствено ако се посочи от къде са взети.

Коментари